Om du jobbar på en restaurang eller äger en - du är då mycket väl medveten om no-shows på restauranger. Definitionen av en no-show är att en gäst som har gjort en reservation inte avbokar eller dyker upp. Detta skapar många olika problem. Restaurangen kommer förlora intäkter, och maten som förberetts för gästerna kommer behöva kastas bort. Det är omöjligt att bli av med no-shows helt och hållet, men att minska dem är mycket möjligt. Vi på resOS gillar inte no-shows, så här är några sätt för att potentiellt kunna minimera antalet no-shows.

no-shows på restauranger
Bild från unsplash.com

Kommunicera med dina gäster

Ett sätt för att fixa problemet kan vara att meddela era gäster på ett vänligt sätt att no-shows kan vara irriterande. Ni kan också använda era sociala medier, som Facebook, för att låta dem veta att no-shows påverkar er verksamhet negativt. Det krävs kreativitet för att göra detta eftersom att no-shows inte påverkar gästen. Ett exempel kan vara att skriva hur det ökar matsvinn, vilket ingen vill stödja.

Håll koll på no-shows

De flesta no-shows kommer från de som bokar bord via telefonen. Att integrera ett bokningssystem kan hjälpa till att minska no-shows, eftersom det finns funktioner i systemet som kan hjälpa till. Bokningssystem som resOS har en funktion där man kan flagga en gäst som no-show. Denna gäst kommer sedan bli registrerad som en no-show, och ni kommer få notifikation ifall samma person gör en ny bokning. Därefter kan ni bestämma att hålla ett extra öga på den personen eller avböja deras bokningsförfrågan, då de varit en no-show gäst tidigare.

Ta ut en avgift

Det enkla sättet att undvika no-shows är att ta ut en avgift. Genom att göra det kommer gästen behöva avboka x antal timmar innan de har bokat bord till. Detta kan dessvärre också vara en risk, eftersom många gäster kommer boka på någon annan restaurang som inte tar ut en avgift. Gäster är också mer benägna att kunna betala en avgift när det är en high-end restaurang jämfört med en billigare.

Läs mer här om hur man kan ta ut avgifter med resOS.

Håll kontakten med era gäster

De flesta no-shows sker eftersom gästen har glömt deras bokning. Ett tips kan vara att skicka en påminnelse till gästerna när deras bokning närmar sig. Många bokningssystem skickar ut bekräftelse till deras gäster via SMS. Du kan också skicka ett till SMS nära tiden då gästen har bokat bord. Det är viktigt att skriva på ett trevligt sätt, så att gästen inte kommer se det som spam.

Vill ni minska no-shows på er restaurang? Testa då resOS!

Vi förstår att ni inte vill ha no-shows på er restaurang. resOS bokningssystem för restauranger kan hjälpa er med det. Vi har en avgiftsfunktion, SMS notifikationer och möjlighet att kunna flagga tidigare gäster som inte dykt upp som "no-shows" i systemet. Låter det intressant? Sätt igång här. Tveka inte på att kontakta oss på [email protected] ifall ni har några frågor.