Som følge af det nuværende udbrud af COVID-19 er restaurationsbranchen desværre hårdt ramt. Virussen har en stor virkning på landets spisesteder, som på nuværende tidspunkt ikke kan tage imod gæster. Læs indlægget her om vores bud på dine muligheder som restaurant.

Vigtigt: Dette er ikke løsningen på alle restauranternes problemer her og nu. Dette er kun vores små forslag til projekter, idéer eller tiltag man kan overveje. Hvis du forventer en egentlig løsning på alting, så er det ikke denne post du skal læse - for det kan vi ikke tilbyde.

Kan man som restaurant “udnytte” den ekstra tid man får nu til at forberede en stærk tilbagevenden? Vi driver til hverdag restaurantplatformen Eatie og restaurant-bookingsystemet resOS så vi har naturligvis en kæmpe interesse i, at vores kunder klarer sig godt. Vi giver derfor her vores bud på dine muligheder som restaurant og, hvordan du kan udnytte tiden til at styrke jeres online tilstedeværelse og vise jeres gæster, at I vender stærkt tilbage! 

OBS: Vi har en del erfaring med online marketing, så vores råd vil primært gå på dette. Vi opdaterer løbende denne artikel, når der kommer nye forslag og tilføjelser fra folk som læser med.

Artiklen er skrevet af Co-Founder i Eatie og resOS, Bo Møller og chef for kundeservice i Eatie og resOS, Jasmin Ayoub.

Hvis det lyder som noget der er interessant for dig, så læs videre. 

#1 Kommunikér med gæsterne på en ny måde og skab loyalitet

Meget få restauranter sender nyhedsbreve eller kommunikerer løbende med sine gæster. Den slags er også super svært, hvis det skal gøres godt men lige nu er der er en oplagt mulighed for at investere i restaurantens fremtidige brand ved at kommunikere med de fremtidige gæster. Har du f.eks. set Umut Sakaryas youtube-kanal? Umut har i skrivende stund knap 30.000 abonnenter på sin 4 dage gamle youtube-kanal om at lave mad. Hans videoer er ikke super-professionelle eller redigerede, men viser blot Umut lave mad i sit køkken hjemme. 

Jeg får lyst til at tage på Umuts kro når det her er overstået. Prøv at se hans video om stegt flæsk med persillesovs herunder.

Måske er tiden moden til at vise jeres restaurants køkken frem? Du er måske selv kok og kan lave mad ligesom Umut gør - i sit hjemmekøkken? For så kan du jo fortælle om, hvad det handler om, når man driver restaurant og på den måde skabe interesse.

En anden sjov case som er super relevant i den her sammenhæng er Sneuniverset på Facebook. Et snerydningsfirma har hvert år haft ~10 måneder, hvor der ikke skal ryddes sne, men firmaet vil gerne prøve at være relevant hele året. Derfor har de lavet en slags dokumentar på Facebook om, hvordan det er at arbejde indenfor snerydning. Sneuniverset hedder 'Facebook-siden' og det er et super godt eksempel på at udnytte downtime, så man er relevant og top-of-mind når der igen er gang i hjulene.

#2 Minimer den potentielle downside ved at have bordreservationer parat til når der åbnes igen. 

Pas på med at være en af dem der fuldstændig har fjernet bookingsystemet fra restaurantens website, Facebook og Instagram.

Vi har lukket” er farligt, når man i stedet kan skrive “Vi har lukket midlertidigt”. Der er mange restauranter som faktisk lukker permanent, så pas på med, hvad du præcist kommunikerer.

De færreste booker sandsynligvis borde til langt ud i fremtiden lige nu, da usikkerheden om fremtiden er så stor. Du kan dog minimere restaurantens potentielle downside ved ikke at lukke helt ned for alt online aktivitet. Du kan i stedet sikre, at online reservationer kun er lukket i dén periode som sundhedsstyrelsen og regeringen mener er nødvendig. Vi har set, at nogle restauranter har lukket helt ned for alle reservationer i fremtiden, hvilket kan vise sig at være en kæmpe fejl. Der er stadig mennesker som booker bord 1 år ud i fremtiden. Lad være med at miste dem.

#3 Har du overvejet takeaway og udbringning som mulighed? 

Det er naturligvis en stor omstilling at tilbyde takeaway og udbringning, men måske er tiden moden til at tænke i alternativer her og nu? I Danmark har vi flere udbydere, som kan hjælpe med lige præcis den slags. bl.a. Hungry, Wolt, Roomservice og Just-Eat. Vi ser takeaway og udbringning som en af dine meget potentielle muligheder som restaurant. Har du overvejet muligheden for at tilbyde en udvalgt del af menuen som takeaway? 

Jeg har været i dialog med direktøren for Hungry.dk som har lovet at stå parat til at hjælpe interesserede restauranter. Så, hvis du skriver til mig kan jeg garantere, at jeg vil gøre mit bedste for, at den tekniske del af udbringning kommer på plads hurtigst muligt.

Update d. 19.03.2020. Vi har netop indgået samarbejde med Hungry. Læs hele historien på vores blogpost om lige netop samarbejdet med Hungry og læse mere om det der.

#4 Aktivér dine gæster

Dine gæster elsker dit spisested og den gode oplevelse du leverer! Personligt har jeg været kæmpe fan af en god eggs benedict på weekendmorgener hos min lokale restaurant, Dag H. Jeg ved dog ikke, hvordan man laver retten som Dag H gør det. Jeg ville elske, at se Dag H opdatere Facebook med opskrifter og hjælpe-guides til, hvordan jeg bringer Dag H oplevelsen hjem i stuen i de her dage. Det kommer ikke til at betyde, at jeg så fremadrettet holder mig fra restauranten, men det kommer til at betyde, at restauranten fortsat er top-of-mind for mig, når corona-tiden er ovre.

Én bager i Seattle er begyndt at livestreame fra bageriet, som et forsøg på at holde køberne interesserede i bageren. Dèt er kreativt.

Hvis du har brug for hjælp til at komme i gang med Youtube eller Facebook, så skriv en e-mail direkte til mig og jeg hjælper dig med at sætte det op (Fang mig på [email protected]).

#5 Styrk dit spisesteds online tilstedeværelse 

Restaurantionsbranchen er en branche, hvor man løber stærkt og har en ret travl hverdag. Maden og service er (selvfølgelig) i fokus! Med den travlhed, kan man måske glemme nogle af de lavthængende frugter på nettet lidt? Et godt eksempel er Google My Business.

Google My Business er den nemme måde at få vist topresultater på Google når nogen søger efter din restaurants navn. Opsæt din profil på https://business.google.com/

Herunder vises, hvordan det ser ud for Restaurant Geranium, som har sørget for bl.a. åbningstider og gode billeder.

#6 Besvar dine gæsters henvendelser

Restauranter kan efterhånden blive vurderet på rigtig mange anmeldelsesplatforme som Google, Tripadvisor, yelp og Facebook. Det er super vigtigt, at dine gæster føler sig hørt uanset om de har smidt en dårlig anmeldelse eller en rosende anmeldelse. 

Virkelig mange restauranter glemmer at få svaret.

Overvej at bruge tiden på at løbe alle anmeldelserne igennem og besvare dem. Det viser også gæsterne, at deres mening er vigtig for jer. Samtidig får du også et indtryk af, hvad der evt. skal forbedres eller ændres op til genåbningen. 

#7 Overvej om du kan bidrage med PR

Der er virkelig meget indhold hos aviserne omkring hvordan restauranterne skal klare sig for tiden. Det betyder, at det er et oplagt tidspunkt at melde sig, hvis man har en interessant historie i den sammenhæng.

Hos migogkbh har de eksempelvis her lavet historie om hvordan restauranter indfører takeaway. Hos TV2 Lorry er her en historie om hvordan en restaurant sælger ud af vinlageret.

Kontakt os hvis du har input

Denne blogpost er skrevet af hhv.

Bo Møller
Co-Founder hos Eatie og resOS.
[email protected]

Jasmin Ayoub
Chef for kundeservice hos Eatie og resOS.
[email protected]

Denne post er skrevet af Bo Møller som er Co-Founder af Eatie og resOS. Bo arbejder med softwareudvikling, digitalisering, online marketing og strategi til hverdag hos Eatie, resOS, digitalbureauet Twentyfour (Tidl. HTML24) og Terapeut Booking som sælger online booking til klinikker og behandlere.